18 november 2010

Artikel: Ditt kroppspråk

Jag tänkte nu skriva lite om människans kroppspråk tillsammans med hästen. Hur olika signaler av oss uppfattas av hästen, hur vi kan använda små rörelser för att utveckla det tydliga kroppspråket, vad vi kan tänka på i allmänhet, och lite mer.

Bakåtdragna axlar betyder oftast "kom inte närmre", men kan även tolkas som "var uppmärksam, fara!".
Sänkt/framskjutet huvud med fokuserad blick betyder tillsammans med ovanstående "flytta dig". Tippas huvudet framåt så att ögonen döljs uppfattas det snarare som "jag ger mig" eller "jag vill inte dominera dig". Man måste alltså vara tydlig med sitt övriga kroppspråk för att ge rätt signaler.
Uppdragna axlar tolkas oftast "du är välkommen in i min zon".
Utsträckt arm med avslappnad hand som gradvis sänker sig mot marken betyder ungefär "hej, hur mår du?". Används för att visa att man är vänligt inställd.


Uppdragen skuldra vänd mot hästens bog/mage tillsammans med fokuserad blick visar "flytta dig åt sidan".
Avslappnad hållning tillsammans med en långsam utandning/suck signalerar "phu, slappna av, jag har kollen".

För att tydligast visa hästen hur du vill att den ska flytta sig är det bra att tänka på nedanstående.

Vill du flytta hästens framdel är det bra att tänka sig att man har en pil som går rakt ut från överkroppen, vilken du sedan riktar åt det håll du vill att hästen ska flytta sig. Till en början är det bra om hästen trampar bakom och förbi det andra frambenet, eftersom det blir lättare för både häst och människa att förstå övningen då. Det är då alltså lämpligt att du står strax bakom huvudet med pilen riktad snett igenom hästens bog.

Häst och människa ovanifrån sett (det är en väldigt lång häst, ha ha...). Grönt visar hur du ska visualisera en pil från överkroppen, röd pil visar hur hästen bör flytta hovarna.

Något som också är viktigt att tänka på är hur du riktar dina energier. Tänk dig att det strömmar som vågor/ljussken från din kropp, och dessa kan du rikta på olika sätt. Rakt på hästen för väldigt tydliga signaler, eller något förbi den. Med en väldigt känslig häst räcker det ofta att låta energierna flöda förbi den, riktar du dem rakt på kan det ofta bli väldigt obehagligt för hästen.

Vill du använda energierna för att sända ut hästen på volten, kan du tänka som bilden nedan visar. Ens energier är väldigt diffusa om man inte har koll på dem, och svåra att kontrollera. Men lär man sig hur man kan påverka dem och därmed hästen har man kommit en lång bit på väg.

Grönt visar hur du kan låta dina energier flöda, blått visar hur du kan göra med en dominantare/okänsligare häst. Rött visar hur detta hjälper hästen att gå ut på volten på önskvärt sätt.

Ett konstant tuggande, till exempel på tuggummi, uppfattas nervöst och underlägset av hästen. Däremot en lugn rörlig mun visar att man funderar och är avslappnad.
Att titta efter vad hästen kollar på varje gång den får syn på något visar att du själv inte har koll på omgivningen och därmed inte är en ledare att lita på. Se dig dock gärna omkring då och då, tänk på det som en rutinkoll för att se att allt är lugnt och för att visa hästen att den inte behöver leta efter faror.
Spikraka linjer rör sig hästen aldrig på naturligt. Försök därför att även du gå på böjda spår då och då.
Kräv inte att hästen aldrig får beta när ni tränar på gräs. Även två hästar som leker stannar upp och tar en tugga då och då, dessutom är gräset ett utmärkt sätt att belöna hästen på när den gör rätt.

Jag vet inte om detta var särskilt upplysande, men det är det här jag kom på nu i alla fall. Lycka till!

13 kommentarer:

  1. jättebra! (som vanligt) :D

    SvaraRadera
  2. EXTREMT bra inlägg :D Lätt bästa (enligt mig) hittills ^^

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet! Det är precis sådant där och liknande texter som iaf jag vill läsa om! Superintressant!

    SvaraRadera
  4. Väldigt intressant och värt att tänka på! Tack :D

    SvaraRadera
  5. Väldigt intressant :)
    Håller med anonym, Det är precis sådant här och andra lärorika texter(som du alltid skriver) som man vill läsa! :)

    SvaraRadera
  6. Tack så jättemycket för att du skrev om mitt önskemål, det var väldigt lärorikt och intressant och kommer definitivt hjälpa mig i min träning! :D

    SvaraRadera
  7. Väldigt lärorikt!! :D

    SvaraRadera
  8. extremt bra, som vanligt!
    sånna grejer man inte tänker på (åtminstone inte jag) när man inte har hållt på så länge. :))

    SvaraRadera
  9. Skulle du möjligtvis kunna skriva om hur hästen pratar med oss? :) Hur bjuder dom in oss i sina zoner, hur säger dom "hej hur mår du" osv? :)

    SvaraRadera
  10. Kan du skriva om hur man "hanterar" sina energier? Hur vet man var man har sina energier och vart man riktar dem osv, :))

    SvaraRadera
  11. Fin blogg! Läs min! :D http://dressyrgalna.blogg.se/

    SvaraRadera