7 november 2010

Dagens tips: Reptyglar

Att rida i repgrimma är både roligt, nyttigt och lite klurigt. Innan häst och ryttare lärt sig hur de olika signalerna ges och vad de betyder kan det vara lite svårt att göra sig förstådd, men när man väl tagit sig över den första tröskeln finns det nästan ingenting man inte kan göra vid ridning i repgrimma!

En annan sak som kan vara lite svårt är hur man skall knyta repet till tyglar. Gör du en vanlig knut får du antingen väldigt långa tyglar eller en väldigt lång ände under hästens mule, eller så blir det en stor repklump som är både otymplig och försvårar kommuniktationen. Jag tänkte nu beskriva hur man lätt knyter repet så att man får lagom långa tyglar utan att det blir en lång ände över, och som är lätt att knyta upp igen.





1. Beskrivningen utgår från att knäppet sitter i öglan under grimman.
2. Mät ut hur långa tyglar du vill ha. Knyt med fördel repet när grimman sitter på hästen, så kan du lätt se hur långa tyglarna ska vara.
3. Vik repet där du vill att tyglarna ska sluta, och trä in öglan du får igenom öglan på grimman där du sätter knäppet.
4. Ta änden på repet och börja snurra det under öglan du trätt igenom grimman. Anledningen till att man snurrar under öglan är för att tryckpunkterna ska bli jämna, på detta sätt säkrar vi alltså att repet och spännet går ut från samma ställe på grimman.



5. När du har ca. en tredjedel av änden kvar går du upp över öglan och snurrar något varv ovanför, detta för att förhindra att öglan drar sig ut under ridningen.
6. När du bara har en liten bit rep kvar, stick in änden i öglan och dra i ena tygeln (den utan spänne) så att knuten dras åt.
7. Om du har en läderflärp som sticker ut, kan du sticka ned den under repet så att den inte irriterar hästen.
8. Klart!


3 kommentarer:

andrea sa...

tack! grym förklaring, som vanligt. så ska man bara ta med sig repgrimman hem och öva ;)

Anonym sa...

jätte bra! jag har alltid undrat hur man knyter :D

Veronica sa...

Toppen :D