31 oktober 2010

Dagens tips: Repgrimma

Här nedan kommer beskrivning till hur du knyter din egen repgrimma.

Knyt en repgrimma

Du behöver:
4-6 mm tjockt rep, ca 6,5 m för storlek Full
Se nedan om du önskar ha en annan storlek på grimman.
Alla knutar går att justera och flytta på när man har knutit grimman klart, så det gör inget om knutarna inte sitter på exakt rätt ställe, detta kan du finjustera när du provar grimman på din häst. Dessutom skall ni veta att när man börjar använda grimman, dras knutarna åt och grimman blir något större än när man just knutit klart.



Så här gör du:
1. Mät ut rätt längd på ditt rep och tejpa eller bränn ändarna.
2. Vik ihop repet på mitten, men låt ena änden vara lite längre: 80cm för fullstor. Markera vikningen på något sätt, med en tejpbit eller lite tråd.
3. Knyt två vanliga knutar, (se bild nedan) med ca 12cm från markeringen som du gjorde i steg 1 (vid vikningen). En på vardera sidan om markeringen. Detta är knut 3 och 4 på bilden ovan.

Vanlig knut

4. Gör fiadoraknuten enligt beskrivningen nedan, eller om tålamodet tryter, gör en vanlig dubbelknut.

Fiadoraknut

5. Ta de båda långa repänarna och knyt knut nr 1 (se bild på grimma). Knyt knutarna enligt bildern nedan. Alla följande knutar skall knytas enligt bildserie A - C nedan.


A

B

C

D

6. Fortsätt med den repända som är längst, och knyt knut nr 2 (se bild på grimman) och knyt enligt bildserie A - C ovan.
7. Fortsätt med samma repände, som du använt i steg 6, och gå mot nosdelen. Knyt ihop med knut nr 3 (se bild på grimman). Arbeta hela tiden efter bildserie A - C här ovan.
8. Fortsätt över nosen med samma repände och knyt ihop med knut nr 4 (se bild på grimman) arbeta efter bildserie A - C.
9. Plocka nu ihop båda repändarna och gör knut nr 5 (se bild på grimma) allt enligt bildserie A -C här ovan.

Nu skall du förhoppningsvis ha två ändar som är någorlunda lika långa. Dessa skall gå över nacken på hästen och knytas i öglan vid knut två (se bild på grimman).

Storlekstabell
Mini/föl
Replängd: 4,5 m
Änden som skall vara längre: 30 cm

Liten/ponny
Replängd: 5,2 m
Änden som skall vara länge: 50 cm

Stor/arab
Replängd: 6 m
Änden som skall vara längre: 65 cm

Fullstor/häst
Replängd: 6,5 m
Änden som skall vara längre: 80 cm

Extra large/ardenner
Replängd: 7,2 m
Änden som skall vara längre: 100 cm

Bilder samt text från http://www.sadelmakeriet.com/repgrimma.htm

Tipsblogg

causamremove.blogspot.com
Maja bloggar om Akademisk Ridkonst, barfotahästar och naturlig hästhållning. Bloggen är välskriven, stilren och har snygga bilder som gör läsningen roligare. Är du intresserad av naturlig och sund hästhantering rekommenderar jag ett besök.

Maja och Sammy, bild lånad från bloggen.


30 oktober 2010

Dagens klipp


Läsafråga

På "Artikel: Motivation".


Risken finns att hästen gör så i början, men hela tanken med övningen är att lära den att vart man än går, kommer "målet" och belöningen tillslut. Det är därför man efterhand plockar bort tunnor och lär hästen att bekvämlighets-zonen finns där du är.

Skulle hästen stanna utan att ni är vid en bekvämlighets-zon ber du helt enkelt hästen att gå framåt, och så fort framåtbjudningen faller in stannar du och belönar med vila/kli/ätbar belöning. På så vis lär sig hästen att om den bara bjuder framåt - kommer bekvämligheten så småningom.



När framåtbjudningen och motivationen sitter säkert från marken, är det bara att göra samma sak när man rider. Gör om övningen, fast helt enkelt att du sitter på. Du behöver inte sitta av vid varje bekvämlighets-zon utan kan sitta kvar på hästen undertiden den vilar/blir kliad/äter.

Ett litet tillägg. Ni har säkert varit med om hästar vars framåtbjudning ökar väsentligt när man vänder hemåt på uteritten. Det här beror helt enkelt på att bekvämligheten finns hemma! Många hästar får mat efter ridturen, blir släppta i hagen etc, helt enkelt saker som innebär "Bra!" för hästen.

Vi kan ganska enkelt få den här framåtbjudningen även på uteritten. Det är bara att lägga in en liten paus i mitten av ridturen, då vi sitter av, låter hästen beta och framförallt vila en stund. En del hästar blir stressade av att stanna mitt ute i skogen, men har du tidigare visat dig vara en tillitsfull ledare och bekvämlighets-zon, kommer hästen snart att slappna av och njuta av vilan.

29 oktober 2010

Dagens tips: Volter

Tränar du mycket bridleless med din häst, och känner att du vill gå vidare och börja finna avslappning och så småningom samling i din tränslösa ridning? Då har jag ett väldigt litet men väldigt effektivt knep som tar er en bra bit på vägen.

Volter! Massor av volter i varierande storlekar och riktningar, helst i trav. Sitt (helst barbacka, lättast att slappna av då) så avslappnat du kan, luta dig gärna lite bakåt i början om du har svårt med balansen. Trava i ett långsamt men energiskt tempo så att hästen får tid att vila på steget men inte släpar sig runt, och försök att rida rakt fram så lite som möjligt. Fokusera till en början inte på perfekta volter, utan att hästen lär sig att svänga direkt för din vikt. Först därefter kan du börja med stora och små volter, åttor och så vidare. Så småningom börjar hästen att sänka huvudet för att kunna hålla balansen bättre i svängarna, och då är ni en bra bit på väg till samlad och balanserad lösridning!

Detta är riktigt avslappnande för både häst och ryttare, jag och min häst kan trava runt såhär ett helt träningspass, och när vi är klara finns det inte en spänd muskel på någon av oss.

Det var dagens tips, jag hoppas att ni får nytta utav det!

Dagens klipp


27 oktober 2010

Dagens klipp

Den otroligt vackra hästen som spelar "Shadowfax" i Lord of the Rings.

Artikel: Fodring/gräsproblem

En rultig ponny som drar iväg till närmsta grästuva med ägaren släpandes efter i grimskaftet är ingen särskilt ovanlig syn, eller hur? Eller hästar som vid fodring kastar sig över krubban och inte bryr sig nämnvärt om vilka tår man trampar på i farten eller vilket finger som råkar slinka ned mellan betforn och havren, det ser man också relativt ofta.

Går det att lära hästen lite vett och etikett gällande mat? Givetvis. Och det lättaste sättet att göra det på, är nog ändå genom att lära hästen att den får äta. Detta går att göra på lite olika vis, jag tänkte nu presentera två stycken

Utrustning: En hungrig häst utrustad i grimma och grimskaft/ledrep knäppt under hakan, en gräsplätt samt givetvis du själv.

Den här metoden bygger på skaka-grimman-principer, så känner du dig inte bekväm med det kan du hoppa över denna, och läsa vidare vid metod nummer två. I alla fall, låt oss sätta igång. Börja med att låta hästen äta ett tag och var noga med att visa tydligt att den får äta, exempelvis genom att knäppa med fingrarna mot marken. Även om hästen kastar sig blixtsnabbt mot gräset ska du ändå försöka att ge "kommandot" innan den börjat äta. Låt den sedan vara ifred en liten stund, gå undan och var tydligt med att visa "gräset är ditt".

Var noga med att repet är fäst under hakan, ej på sidan eller över nosryggen.
Bild lånad från karenswhimsy.com/horse-silhouette.shtm

Jag brukar använda mig av "schht"-ljudet för att få hästarnas uppmärksamhet och be dem avbryta det de håller på med men du kan ju såklart välja vilket ljud som fungerar bra för dig, tänk bara på att det är bra om det är ett "rappt" ljud som hästen lätt lystrar till. Nu börjar du i alla fall att upprepa ljudet med ett kort mellanrum, och vid ca tredje gången börjar du lätt skaka repet i vågor upp och ned (repet skall helst ligga på marken en bit till att börja med). Öka skakningarna och fortsätta upprepa ljudet, gå även med bestämda steg mot hästens huvud. Om hästen fortfarande inte tar upp huvudet börjar du stampa hårdare i marken i riktning mot mulen, och var tydlig med att tänka "just den gräsplätten ska jag ha" snarare än "sluta äta". Fortsätt att öka med så mycket som behövs, och så fort hästen tar upp huvudet ser du till att få kontakt med den. En kort sekund räcker, gör sedan kommandot för "varsågod och ät" igen. Om hästen snabbt lyfter huvudet och sedan börjar äta igen utan att du fått kontakt med den, börja direkt om och fortsätt tills du fått en kort kontakt. Så småningom lär sig hästen att om den bara söker kontakt med dig när du säger ljudkommandot får den äta igen så småningom, och då kan du öka tiden den skall behålla kontakten.

Du kan även göra som så att istället för att låta hästen äta direkt igen ger du den en godbit, och så fort den börjar äta gräset igen börjar du om. Hästen kommer då snart att söka sig till dig snarare än gräset.

Metod nummer två passar bättre för dig som inte vill lägga något obehag vid hästens huvud. Du börjar då på samma sätt, med att låta hästen äta en stund.

Utrustning: En hungrig häst eventuellt utrustad i grimma och grimskaft/ledrep, en carrot stick/pinne (ej spö), en gräsplätt samt givetvis du själv.

När hästen ätit ett tag ställer du dig en bit ut från hästen i höjd med framdelen, och riktar dig bakåt mot hästens bakben. Börja sedan med att säga ljudkommandot, och vid ca tredje gången börjar du "vippa" lätt i luften under hästens mage med sticken. Gör rörelserna större och större, och låt sedan sticken lätt touchera magen. Fortsätt att ge ljudkommandot, och öka kraften i toucheringarna. Tanken är inte att du ska slå hästen, enbart "irritera" den något så att den tar upp huvudet. Det är därför viktigt att inte ha ett spö, då det kommer att rappa till hästen när toucheringarna blir kraftigare.

Touchera vid den beiga pricken, alternativt på området vid den bruna pricken.
Siluett lånad från karenswhimsy.com/horse-silhouette.shtm

Så fort hästen tar upp huvudet gör du samma som i metod ett, se till att få en kort kontakt/ge en godisbit och låt hästen äta igen/börja om toucheringarna om den börjar äta innan du gett klartecken.

Ovanstående går även att utföra vid fodring, men jag rekommenderar att ni har tränat detta på gräs först och att hästen är bekant med ditt ljudkommando. När du skall lära hästen att vänta vid fodring är det bäst att börja med en hink på marken så att ni är mer fria att röra er, och därefter börja träna i boxen.

25 oktober 2010

Artikel: Motivation

Hur motiverar man en ovillig häst? Hur får man den att arbeta, att vilja arbeta? Jag tänkte nu presentera en övning som kan hjälpa!

Det första vi måste titta på är just, vad motiverar denna häst? Är det att stå tyst och stilla, att bli klappad, att äta? Man kan väl konstatera att något som motiverar de flesta "lata" hästar är mat. Hästar av den lite bekvämare sorten brukar också uppskatta att ha ett tydligt mål, att springa runt i en cirkel är det tråkigaste som finns. Man kan i regel säga att "långsamma" hästar tycker bäst om långsidorna, medan "snabba" hästar kan springa på volten i en evighet.

Vi har nu alltså klart för oss vad som motiverar just vår häst, låt oss säga mat och att bli kliad, samt ett tydligt mål. Nu gör vi helt enkelt så att vi placerar ut denna motivation på ridbanan, eller var man nu väljer att träna. Det kan vara två hörn, två tunnor, två spannar, vad som helst som hästen och du kan identifiera och söka er till. Du får stor effekt om du lägger lite mat vid dessa punkter, men vill du inte använda dig av det brukar även vila och kli fungerar utmärkt.



Bilden ovan skall föreställa en ridbana där de svarta cirklarna föreställer tunnor, utplacerade i hörnorna. Nu gör du helt enkelt så att du rider/går med hästen mellan dessa två tunnor, och vid varje tunna får hästen stå i ett par minuter äta/vila/bli kliad. Det är bättre att stå för länge än för kort stund, hästen ska tycka att det är motivation nog! Hur många gånger du behöver gå fram och tillbaka är individuellt, men du bör märka skillnad innan du avslutar. Tanken är att hästen ska söka sig till "bekvämlighets-zonerna", så att den när ni börjar gå igen ökar på steget och visar att den vill fram till nästa tunna. I början kanske det bara innebär ett par spetsade öron, men så småningom kommer hästen att öka energin rejält! Det viktiga är hur länge du väljer att stanna vid tunnorna.



När du märker stor skillnad på din häst, kanske till och med att den har börjat trava mellan punkterna, kan du lägga in ytterligare en tunna i nästa hörn. Du går då punkt 1-2-3-1 till en början, och låter hästen stanna extra länge vid punkt 1 när den kommit från 3, då det är en längre sträcka. Den kan behöva lära sig att punkt 3 också är en bekvämlighets-zon, så snåla inte med vilan där heller. När det flyter på bra mellan dessa punkter, kan du börja gå mer varierat, exempelvis 1-2-3-2-3-1, så att hästen verkligen får vara uppmärksam och se åt vilken riktning du börjar röra dig, och sedan söka sig till den punkten.




Vi har nu placerat ut tunnor i alla hörn. Till en början rör ni er runt spåret utan att avvika, och när det fungerar kan du ta bort exempelvis tunna 2 och 4. Du går nu från punkt 1, genom hörnet där tunna 2 tidigare stod, och fram till tunna 3 där hästen får vila. Därefter går du genom hörnet där tunna 4 stod, och till tunna 1 igen. På så vis får hästen lära sig att gå lite längre sträckor, och att passera hörn utan att stanna.





Vi avrundar med att placera en tunna i mitten. Ni får nu helt enkelt lära er att gå iväg från väggen, och hästen lär sig att bekvämlighets-zonerna kan finnas på fler ställen än hörnen. När ni går era rundor kan du helt enkelt lägga in punkt 5 då och då.

När detta flyter på fint i alla gångarter gäller det att göra dig själv till en bekvämlighets-zon. Genom att på promenader etc. stanna då och då och låta hästen beta/vila, lär den sig att bekvämligheten följer med dig. Det viktigaste är att låta det ta tid. Beroende på olika hästar kan det ta en vecka innan hästen har en egen framåtbjudning, eller tre månader. Det gäller att ha tålamod och att aldrig snåla med berömmet.

Lycka till!

Önskemål?

Hej på er!
Det är jätteroligt att logga in och se att det dyker upp flera nya besökare varje dag, och att bloggen har fått prenumerationer. Jag är glad att den uppskattas!

Jag skulle bara vilja höra med er om önskemål. Är det något särskilt ni vill läsa om? Förslag på "dagens/veckans" jag kan lägga till? Ni har en stor möjlighet att påverka bloggen, och jag hade blivit jätteglad om ni ville göra det. Jag skriver ju trots allt för er skull. :)

Hoppas att ni har en trevlig dag i övrigt.

Läsarfråga


Hästar är bra på att skaka. Det är deras sätt att hålla värmen, inte att visa att de fryser. Så en skakande häst är inte per definition en frysande häst, utan en häst vars värmereglering fungerar som den ska.


Vid korset är hästen extra känslig, men dess värmesystem fungerar lika väl där som på resten av kroppen. Har ni sett en häst stå ute när det snöar, och lagt märke till att snön lägger sig uppe på pälsen (ofta på korset) istället för att smälta när de får kontakt med den varma hästkroppen? Det betyder att pälsen isolerar så bra att ingen värme från hästen slipper ut, och därmed smälter inte snön.

24 oktober 2010

Dagens klipp



Artikel: Svettig häst?

Är det farligt att släppa ut hästen i hagen svettig? Vilka faktorer spelar in? Hur täckar man en oklippt häst? Detta tänkte jag prata lite om idag.

Till att börja med, låt oss kika lite på hur hästen är konstruerad för att tåla kyla. Kroppen är kompakt, benen består av mycket få muskler, mulen är utformad för att kunna värma upp luften som hästen andas in, pälsen består av massor av olika typer hårstrån (tjocka, tunna, etc.) som dessutom kan ställas upp en aning, och så vidare. Dessutom, tanken på att en häst i det vilda skulle springa sig svettig ifrån en fara och sedan bli förkyld och dö är ganska så skrattretande, eller hur?

Du har säkert varit ute i regnet i en fleecetröja någon gång, eller lagt på din svettiga häst ett fleecetäcke när den varit svettig. Du har då säkert också sett att vattendropparna antingen stannar utanpå eller transporteras ut och lägger sig på tyget? Hästens päls fungerar på precis samma sätt. När den svettas transporteras svetten genom pälsen och lägger sig utanpå, så att det kan avdunsta utan att hästen blir kall. Detta sker så sakta att risken för förkylning är mycket liten.

Vad som händer när du lägger på din svettiga häst ett fleecetäcke för att den ska få torka, är att täcket pressar ned hårstråna så att de inte kan resa sig. All hästens utmärka mekanik försvinner alltså. Det samma gäller när man lägger på ett regntäcke på en häst med vinterpäls, håren kan inte resa sig och därmed inte heller isolera hästen = täcket förstör mer än det hjälper. Vill du tvunget täcka din häst så tänk på att täcka precis som att hästen var klippt, eftersom pälsen är totalt oduglig när man lägger ett täcke på den.

Ovanstående gäller alltså oklippta hästar, givetvis måste du täcka din svettiga häst om den är klippt eftersom pälsen då inte fungerar som den ska. Frågan man får ställa sig är dock - varför vill jag klippa min häst? Är det för att pälsen gör hästen trött är det givetvis ingenting som talar emot att man klipper, men är det för att man inte vill att hästen ska bli svettig kan behöva tänka om! Hästen fungerar så utmärkt alldeles av sig själv.

23 oktober 2010

Bilder

Här kommer en länk till en hel drös underbara bridleless-bilder på Slawik's hemsida! Kika in och fyll er med inspiration.
http://slawik.com/schlagwort/halsring







Samtliga bilder lånade från Slawiks hemsida.

Dagens tips: Utrustning

Repgrimmor

Carrot sticks

Duallyhalter

Även mycket annan träningsutrustning finns på länkarna ovan.

Tipsblogg

blogg.naturligtvisabella.se
Isabella skriver främst om träningen tillsammans med sin Azteka-valack Compadre. Hon skriver om en lättstressad och blockerad liten herre som har diverse problem både fysiskt och psykiskt, och hur hon med sitt enorma tålamod och fantasi hjälper honom tillbaka. Bloggen är välskriven och trevlig att läsa, jag rekommenderar ett besök!

Compadre och Isabella, bild lånad från bloggen.


22 oktober 2010

Dagens klipp



Det bästa med avundsjuka hästar...

... är att den avundsjuke alltid får en på bra humör om det gått dåligt med den andre! Jag har för tillfället min gamla trotjänare som är oerhört avundsjuk och sur på mig för tillfället, min nya stjärna som är väldigt glad och positiv, och så stekaren som bara glider omkring och njuter av livet. Min gamle trotjänare är ju som sagt nästan mänskligt avundsjuk på min nya stjärna, och önskar för allt vad han kan att det är han som tränas när han ser mig med nykomlingen. Detta får resultaten

1. En väldigt sur häst med "passar det nu då-attityden"
2. Eller en överambitiös herre som bara tvingar en till gott humör!

Idag valde han tvåan, när jag kom tillbaka efter ett riktigt bottenpass med nykomlingen fanns han bara där och var sådär fantastiskt samarbetsvillig och DUKTIG. Han skulle absolut visa så fint han kunde komma in från hagen till stallet när jag kallade på honom, och hur duktigt han kunde vänta på att få ett "varsågod att ät". Hur går det att förbli nedstämd när man har en sådan guldklimp?

Så det får väl nästan bli dagens tips. Ha två hästar!
Haha, nej skämt åsido. Jag är i alla fall väldigt lycklig över att jag får ha så här fina hästar runt mig.

Vänliga hälsningar!

21 oktober 2010

Rekord!

Bloggen slog rekord idag. 100 besökare innan klockan åtta!
... fast det är kanske inte så svårt att slå rekord när bloggen startades igår.

Jättekul att det börjar komma lite läsare i alla fall.
Vänliga hälsningar!

Läsarfråga

Det är väldigt individuellt vilken längd på repet man föredrar. Jag själv har ett rep som är ca 110 cm på min "favorit-stick", men jag vet att det annars brukar vara något längre än själva sticken. Jag rekommenderar i alla fall att inte ha ett kortare rep än sticken, för att kunna använda det på bästa sätt. Det viktigaste är nog ändå att ha ett starkt, lagom tungt och inte för tjockt men inte heller för tunnt rep, ca 10 mm är lagom.

Vänliga hälsningar!

Bloggar sökes

Har du en blogg där du skriver om natural horsemanship, frihetsdressyr, trickträning eller liknande? Hör gärna av dig till mig på horsebalance@live.se, så kollar jag igenom din blogg och länkar den eventuellt i ett inlägg.

Vänliga hälsningar!

Dagens tips: Carrot Stick

Har du varken råd eller lust att lägga ut hundratals kronor på en äkta carrot stick, men ändå känner att spöt inte riktigt räcker till? Då kan det här vara något för dig!

Gör en egen tränings-stick

Du behöver:
Ca 105 cm lång pinne av ex. bambu eller glasfiber
Handtag från golfklubba
En läderbit
Starkt klister
Vaxad bomullstråd/fiskelina eller liknande

Så här gör du:
1. Sätt lite klister på pinnens ände, och tryck på golfhandtaget.
2. Skär ut läderbiten ungefär som på bilden. Det här är den bit som sitter längst ned på sticken, där du kan knyta fast ett rep.





3. Fäst läderbiten på sticken med klister, förstärk gärna genom att tejpa och knyta fast den också. På nedanstående bild kan du se hur du kan knyta för att fästa på ett bra sätt. Avsluta med att stryka på lite lim för att förstärka ytterligare.


Bild lånad från http://www.lodgeropes.webs.com/
 












4. Klart!

Idé och beskrivning lånad och översatt från http://lodgeropes.webs.com/trainingstick.htm

Vänliga hälsningar!

Inspirationspersoner

Jag tänkte nu presentera ett par "inspirationspersoner", både sådana som inspirerar mig och sådana som ni kan ha intresse utav. Tycker du att jag har missat någon, tveka inte att höra av dig.

Parelli Natural Horsemanship
Bild lånad från http://www.parelli.com/

Parelli är den lära jag i huvudsak tränar efter. Jag anser att de har ett väl utarbetat program för hästträning med ett brett användningsområde, då de allra flesta kan hitta något att ha nytta utav. Jag är inte den typen som följer ett program till punkt och pricka, utan föredrar snarare att plocka ut de delar jag tycker verkar intressanta. Jag har folk i min närhet där en del gör som jag och använder Parelli lite sporadiskt, medan en del följer programmet från level till level. Båda delarna får mycket hjälp av Parelli Natural Horsemanship.
Klaus Ferdinand Hempfling
Bild lånad från http://www.hempfling.com/
Min träning influerades som mest av KFH's principer för ett par år sedan, men jag vill nog ändå säga att jag fortfarande har honom i bakhuvudet. Jag tycker att Hempfling har en sund syn på hästar och man kan väl inte bli annat än imponerad av hans lugna och självklara sätt tillsammans med dem. Han värdesätter också vikten av korrekt bärighet och samling, vilket jag tycker är väldigt bra.
Monty Roberts
Bild lånad från http://www.montyroberts.com/
 Då Monty Roberts metoder inte är några jag använder mig av, vill jag inte uttala mig alltför mycket om honom och hans syn på hästar. Monty har utvecklat "Join-Up", en övning för att lära hästen att se människan som sin ledare och bl.a. övervinna diverse rädslor så som lastning, ridning m.m.

Jean Francois Pignon
Bild lånad från http://www.jfpignon.com/
Pignon är en annan stor inspirationskälla. I fjol i Globen trollband han hela publiken med sin vita flock som allihop på ett handtecken la sig ner tillsammans. Hela hans träningsmetod bygger på att skapa en tillit mellan häst och människa och att lära hästen att följa små och lätta signaler. Pignon själv hävdar inte att han försöker lära sig hästarnas språk, utan han lär hästarna att lita på honom och att det är behagligt att vara hos honom.

Det här var ett litet urval av stora hästmänniskor och deras läror. Som jag skrev tidigare; tycker du att någon saknas, tveka inte att höra av dig.
Vänliga hälsningar!

20 oktober 2010

Vem är jag?

Ni undrar säkert vem jag är som sitter bakom tangentbordet. Jag tänkte faktiskt hålla på det ett litet tag, men en del kan jag väl avslöja.

Jag har tre egna hästar, varav två tränas aktivt. Att träna "liberty" (med hästen lös) är min stora passion, så det gör vi en hel del. Men jag tycker också att det är väldigt roligt att träna på precisionen med sju-metersrep, om det så gäller att skicka över hinder, lastning, labyrinter eller trickträning. Ja, som ni förstår sysslar vi även med lite trickträning, vilket både jag och hästarna tycker är väldigt roligt.

Men, rider jag aldrig? Jodå, det gör jag. Både bridleless (utan huvudlag), freestyle (på långa tyglar) och lite mer åt dressyr-hållet. Min inriktning där ligger åt den Akademiska Ridkonsten, men tar gärna inspiration från lite allt möjligt för att hitta en mix som passar just mig och mina hästar. Jag är inte främmande för att prova på nytt, och försöker alltid att hitta fördelar i alla metoder!

Jag hoppas att ni nu i alla fall har en liten uppfattning om mig, ni får gärna fråga om det är någonting ni undrar över. Kanske bjuder jag på lite mer information så småningom.

Nu tycker jag att vi drar igång med det riktiga bloggandet.
Vänliga hälsningar!