30 oktober 2010

Läsafråga

På "Artikel: Motivation".


Risken finns att hästen gör så i början, men hela tanken med övningen är att lära den att vart man än går, kommer "målet" och belöningen tillslut. Det är därför man efterhand plockar bort tunnor och lär hästen att bekvämlighets-zonen finns där du är.

Skulle hästen stanna utan att ni är vid en bekvämlighets-zon ber du helt enkelt hästen att gå framåt, och så fort framåtbjudningen faller in stannar du och belönar med vila/kli/ätbar belöning. På så vis lär sig hästen att om den bara bjuder framåt - kommer bekvämligheten så småningom.



När framåtbjudningen och motivationen sitter säkert från marken, är det bara att göra samma sak när man rider. Gör om övningen, fast helt enkelt att du sitter på. Du behöver inte sitta av vid varje bekvämlighets-zon utan kan sitta kvar på hästen undertiden den vilar/blir kliad/äter.

Ett litet tillägg. Ni har säkert varit med om hästar vars framåtbjudning ökar väsentligt när man vänder hemåt på uteritten. Det här beror helt enkelt på att bekvämligheten finns hemma! Många hästar får mat efter ridturen, blir släppta i hagen etc, helt enkelt saker som innebär "Bra!" för hästen.

Vi kan ganska enkelt få den här framåtbjudningen även på uteritten. Det är bara att lägga in en liten paus i mitten av ridturen, då vi sitter av, låter hästen beta och framförallt vila en stund. En del hästar blir stressade av att stanna mitt ute i skogen, men har du tidigare visat dig vara en tillitsfull ledare och bekvämlighets-zon, kommer hästen snart att slappna av och njuta av vilan.

5 kommentarer:

Emma sa...

Du kan verkligen konsten att förklara, lätt och förståeligt! Toppen!

Hilda sa...

Kan inte annat än att hålla med Emma!

andrea sa...

håller med, du är grym på att förklara!

Sofie sa...

Precis sådär som du skrev att belöningen finns när man kommer hem, så har jag också tänkt, och för några månader sen började jag med att han fick vila/äta när vi var i mitten av rundan, och nu har han mer energi/framåtbjudning på bortvägen än på hemvägen ^^

Jättebra text! :D

Maria sa...

Tack för svaret, verkar himla vettigt det ska jag testa.