27 oktober 2010

Artikel: Fodring/gräsproblem

En rultig ponny som drar iväg till närmsta grästuva med ägaren släpandes efter i grimskaftet är ingen särskilt ovanlig syn, eller hur? Eller hästar som vid fodring kastar sig över krubban och inte bryr sig nämnvärt om vilka tår man trampar på i farten eller vilket finger som råkar slinka ned mellan betforn och havren, det ser man också relativt ofta.

Går det att lära hästen lite vett och etikett gällande mat? Givetvis. Och det lättaste sättet att göra det på, är nog ändå genom att lära hästen att den får äta. Detta går att göra på lite olika vis, jag tänkte nu presentera två stycken

Utrustning: En hungrig häst utrustad i grimma och grimskaft/ledrep knäppt under hakan, en gräsplätt samt givetvis du själv.

Den här metoden bygger på skaka-grimman-principer, så känner du dig inte bekväm med det kan du hoppa över denna, och läsa vidare vid metod nummer två. I alla fall, låt oss sätta igång. Börja med att låta hästen äta ett tag och var noga med att visa tydligt att den får äta, exempelvis genom att knäppa med fingrarna mot marken. Även om hästen kastar sig blixtsnabbt mot gräset ska du ändå försöka att ge "kommandot" innan den börjat äta. Låt den sedan vara ifred en liten stund, gå undan och var tydligt med att visa "gräset är ditt".

Var noga med att repet är fäst under hakan, ej på sidan eller över nosryggen.
Bild lånad från karenswhimsy.com/horse-silhouette.shtm

Jag brukar använda mig av "schht"-ljudet för att få hästarnas uppmärksamhet och be dem avbryta det de håller på med men du kan ju såklart välja vilket ljud som fungerar bra för dig, tänk bara på att det är bra om det är ett "rappt" ljud som hästen lätt lystrar till. Nu börjar du i alla fall att upprepa ljudet med ett kort mellanrum, och vid ca tredje gången börjar du lätt skaka repet i vågor upp och ned (repet skall helst ligga på marken en bit till att börja med). Öka skakningarna och fortsätta upprepa ljudet, gå även med bestämda steg mot hästens huvud. Om hästen fortfarande inte tar upp huvudet börjar du stampa hårdare i marken i riktning mot mulen, och var tydlig med att tänka "just den gräsplätten ska jag ha" snarare än "sluta äta". Fortsätt att öka med så mycket som behövs, och så fort hästen tar upp huvudet ser du till att få kontakt med den. En kort sekund räcker, gör sedan kommandot för "varsågod och ät" igen. Om hästen snabbt lyfter huvudet och sedan börjar äta igen utan att du fått kontakt med den, börja direkt om och fortsätt tills du fått en kort kontakt. Så småningom lär sig hästen att om den bara söker kontakt med dig när du säger ljudkommandot får den äta igen så småningom, och då kan du öka tiden den skall behålla kontakten.

Du kan även göra som så att istället för att låta hästen äta direkt igen ger du den en godbit, och så fort den börjar äta gräset igen börjar du om. Hästen kommer då snart att söka sig till dig snarare än gräset.

Metod nummer två passar bättre för dig som inte vill lägga något obehag vid hästens huvud. Du börjar då på samma sätt, med att låta hästen äta en stund.

Utrustning: En hungrig häst eventuellt utrustad i grimma och grimskaft/ledrep, en carrot stick/pinne (ej spö), en gräsplätt samt givetvis du själv.

När hästen ätit ett tag ställer du dig en bit ut från hästen i höjd med framdelen, och riktar dig bakåt mot hästens bakben. Börja sedan med att säga ljudkommandot, och vid ca tredje gången börjar du "vippa" lätt i luften under hästens mage med sticken. Gör rörelserna större och större, och låt sedan sticken lätt touchera magen. Fortsätt att ge ljudkommandot, och öka kraften i toucheringarna. Tanken är inte att du ska slå hästen, enbart "irritera" den något så att den tar upp huvudet. Det är därför viktigt att inte ha ett spö, då det kommer att rappa till hästen när toucheringarna blir kraftigare.

Touchera vid den beiga pricken, alternativt på området vid den bruna pricken.
Siluett lånad från karenswhimsy.com/horse-silhouette.shtm

Så fort hästen tar upp huvudet gör du samma som i metod ett, se till att få en kort kontakt/ge en godisbit och låt hästen äta igen/börja om toucheringarna om den börjar äta innan du gett klartecken.

Ovanstående går även att utföra vid fodring, men jag rekommenderar att ni har tränat detta på gräs först och att hästen är bekant med ditt ljudkommando. När du skall lära hästen att vänta vid fodring är det bäst att börja med en hink på marken så att ni är mer fria att röra er, och därefter börja träna i boxen.

6 kommentarer:

molly m sa...

Tack så mycket! :)

Anonym sa...

Vilken super text! Är säker på att väldigt många kommer att ha nytta av den! Du är så duktig! :) Jag tycker det är fantastiskt att du tar dig tid och sitter och skriver sånna här texter, tummen upp för det!!

sarah sa...

Ännu en bra text med en bra övning som många har nytta av! =D
Måste passa på att hissa kommentarsystemet, att det itne kommer på samma sida och börjar krångla med att man ska gå tillbka (y)

Sanna sa...

Åh vad användbart, har haft "gräsproblemet" länge med min fjording... :P Det här ska jag prova! :)

Cecilia sa...

Helt underbar blogg du har! Du skriver verkligen så man förstår ;) Det här kan jag tänka mig kan fungera på min ponny, även om hon inte kastar sig över gräset så kastar hon sig över alla spannar som kan tänkas innehålla mat xD

Frida Karlsson sa...

Jättebra text. Ska testa det på min häst som gillar att äta istället för att lyssna. :)
Hissar bloggdesignen, bilderna, videoklippen och allt annat.