21 oktober 2010

Inspirationspersoner

Jag tänkte nu presentera ett par "inspirationspersoner", både sådana som inspirerar mig och sådana som ni kan ha intresse utav. Tycker du att jag har missat någon, tveka inte att höra av dig.

Parelli Natural Horsemanship
Bild lånad från http://www.parelli.com/

Parelli är den lära jag i huvudsak tränar efter. Jag anser att de har ett väl utarbetat program för hästträning med ett brett användningsområde, då de allra flesta kan hitta något att ha nytta utav. Jag är inte den typen som följer ett program till punkt och pricka, utan föredrar snarare att plocka ut de delar jag tycker verkar intressanta. Jag har folk i min närhet där en del gör som jag och använder Parelli lite sporadiskt, medan en del följer programmet från level till level. Båda delarna får mycket hjälp av Parelli Natural Horsemanship.
Klaus Ferdinand Hempfling
Bild lånad från http://www.hempfling.com/
Min träning influerades som mest av KFH's principer för ett par år sedan, men jag vill nog ändå säga att jag fortfarande har honom i bakhuvudet. Jag tycker att Hempfling har en sund syn på hästar och man kan väl inte bli annat än imponerad av hans lugna och självklara sätt tillsammans med dem. Han värdesätter också vikten av korrekt bärighet och samling, vilket jag tycker är väldigt bra.
Monty Roberts
Bild lånad från http://www.montyroberts.com/
 Då Monty Roberts metoder inte är några jag använder mig av, vill jag inte uttala mig alltför mycket om honom och hans syn på hästar. Monty har utvecklat "Join-Up", en övning för att lära hästen att se människan som sin ledare och bl.a. övervinna diverse rädslor så som lastning, ridning m.m.

Jean Francois Pignon
Bild lånad från http://www.jfpignon.com/
Pignon är en annan stor inspirationskälla. I fjol i Globen trollband han hela publiken med sin vita flock som allihop på ett handtecken la sig ner tillsammans. Hela hans träningsmetod bygger på att skapa en tillit mellan häst och människa och att lära hästen att följa små och lätta signaler. Pignon själv hävdar inte att han försöker lära sig hästarnas språk, utan han lär hästarna att lita på honom och att det är behagligt att vara hos honom.

Det här var ett litet urval av stora hästmänniskor och deras läror. Som jag skrev tidigare; tycker du att någon saknas, tveka inte att höra av dig.
Vänliga hälsningar!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker Honza Bláha fattas :)

Bellandband sa...

och Alexander Nevzorov ;)

Anonym sa...

Stacey Westfall är ganska ball, hon brukar tävla reining utan utrustning =)