25 oktober 2010

Artikel: Motivation

Hur motiverar man en ovillig häst? Hur får man den att arbeta, att vilja arbeta? Jag tänkte nu presentera en övning som kan hjälpa!

Det första vi måste titta på är just, vad motiverar denna häst? Är det att stå tyst och stilla, att bli klappad, att äta? Man kan väl konstatera att något som motiverar de flesta "lata" hästar är mat. Hästar av den lite bekvämare sorten brukar också uppskatta att ha ett tydligt mål, att springa runt i en cirkel är det tråkigaste som finns. Man kan i regel säga att "långsamma" hästar tycker bäst om långsidorna, medan "snabba" hästar kan springa på volten i en evighet.

Vi har nu alltså klart för oss vad som motiverar just vår häst, låt oss säga mat och att bli kliad, samt ett tydligt mål. Nu gör vi helt enkelt så att vi placerar ut denna motivation på ridbanan, eller var man nu väljer att träna. Det kan vara två hörn, två tunnor, två spannar, vad som helst som hästen och du kan identifiera och söka er till. Du får stor effekt om du lägger lite mat vid dessa punkter, men vill du inte använda dig av det brukar även vila och kli fungerar utmärkt.



Bilden ovan skall föreställa en ridbana där de svarta cirklarna föreställer tunnor, utplacerade i hörnorna. Nu gör du helt enkelt så att du rider/går med hästen mellan dessa två tunnor, och vid varje tunna får hästen stå i ett par minuter äta/vila/bli kliad. Det är bättre att stå för länge än för kort stund, hästen ska tycka att det är motivation nog! Hur många gånger du behöver gå fram och tillbaka är individuellt, men du bör märka skillnad innan du avslutar. Tanken är att hästen ska söka sig till "bekvämlighets-zonerna", så att den när ni börjar gå igen ökar på steget och visar att den vill fram till nästa tunna. I början kanske det bara innebär ett par spetsade öron, men så småningom kommer hästen att öka energin rejält! Det viktiga är hur länge du väljer att stanna vid tunnorna.



När du märker stor skillnad på din häst, kanske till och med att den har börjat trava mellan punkterna, kan du lägga in ytterligare en tunna i nästa hörn. Du går då punkt 1-2-3-1 till en början, och låter hästen stanna extra länge vid punkt 1 när den kommit från 3, då det är en längre sträcka. Den kan behöva lära sig att punkt 3 också är en bekvämlighets-zon, så snåla inte med vilan där heller. När det flyter på bra mellan dessa punkter, kan du börja gå mer varierat, exempelvis 1-2-3-2-3-1, så att hästen verkligen får vara uppmärksam och se åt vilken riktning du börjar röra dig, och sedan söka sig till den punkten.




Vi har nu placerat ut tunnor i alla hörn. Till en början rör ni er runt spåret utan att avvika, och när det fungerar kan du ta bort exempelvis tunna 2 och 4. Du går nu från punkt 1, genom hörnet där tunna 2 tidigare stod, och fram till tunna 3 där hästen får vila. Därefter går du genom hörnet där tunna 4 stod, och till tunna 1 igen. På så vis får hästen lära sig att gå lite längre sträckor, och att passera hörn utan att stanna.





Vi avrundar med att placera en tunna i mitten. Ni får nu helt enkelt lära er att gå iväg från väggen, och hästen lär sig att bekvämlighets-zonerna kan finnas på fler ställen än hörnen. När ni går era rundor kan du helt enkelt lägga in punkt 5 då och då.

När detta flyter på fint i alla gångarter gäller det att göra dig själv till en bekvämlighets-zon. Genom att på promenader etc. stanna då och då och låta hästen beta/vila, lär den sig att bekvämligheten följer med dig. Det viktigaste är att låta det ta tid. Beroende på olika hästar kan det ta en vecka innan hästen har en egen framåtbjudning, eller tre månader. Det gäller att ha tålamod och att aldrig snåla med berömmet.

Lycka till!

10 kommentarer:

Cim sa...

Åh det här måste jag prova! Jag har svårt att motivera min häst och det här kan säkert hjälpa,tack så mycket för att du skriver sånt här!:D

Anonym sa...

Tack så mycket för tipsen! :D
Ska prova på det :)

Viktoria sa...

Jag har hört att när man gör sådant här ska vilan pågå i minst en minut, och sedan är det individuellt hur mycket mer tid varje häst behöver. Skulle du tro att det stämmer?

En för övrigt mycket intressant och lärorik text!

Emilia sa...

Riktigt bra skrivet något man kommer testa (A)

emma sa...

Riktigt bra skrivet, motivation är något som kan vara väldigt svårt att plocka fram hos sin häst ibland så det är kanon att du skriver och ger tips om det!

Sofie sa...

Jättebra text! :D

Men hur gör man när rider då? Ska man då rida en bit, sen hoppa av och mysa'/vila/äta/whatever, och sen hoppa upp och fortsätta rida? :P

sarah sa...

Superbra text! (:
Man blir verkligen inspererad av dig och jag har gång på gång försökt att få min hästs motivation, men han verkar itne tyckea att det är så bra idé som jag tycker... Tror dock att detta kommer funka! :D

Sanna sa...

Verkligen jätteintressant... har en fjording som är både lat, omotiverad, tjock och matglad, så både denna och gräs-texten kommer verkligen hjälpa känns det som... vill ut till stallet och prova NU!! :D

Maria sa...

Kommer det inte bli så att hästen stannar självmant vid varje hörn eller plats där en tunna har stått bara för att man fick det förr. Eller att den stannar själv när den tycker att den förtjänar lite kel och godis.

Nea sa...

Riktigt bra skrivet! Verkligen! Skulle det gå att göra så att om man inte vet riktigt vad som motiverar ens häst mest att man har olika saker vid varje punkt? Att på en punkt så kan man ha mat, en annan vila och klia hästen? Och så kanske man märker vart hästen går helst eller mest motiverad? Vet inte om detta funkar men bara undrar :D Jätte bra att du skriver allt detta!