24 oktober 2010

Artikel: Svettig häst?

Är det farligt att släppa ut hästen i hagen svettig? Vilka faktorer spelar in? Hur täckar man en oklippt häst? Detta tänkte jag prata lite om idag.

Till att börja med, låt oss kika lite på hur hästen är konstruerad för att tåla kyla. Kroppen är kompakt, benen består av mycket få muskler, mulen är utformad för att kunna värma upp luften som hästen andas in, pälsen består av massor av olika typer hårstrån (tjocka, tunna, etc.) som dessutom kan ställas upp en aning, och så vidare. Dessutom, tanken på att en häst i det vilda skulle springa sig svettig ifrån en fara och sedan bli förkyld och dö är ganska så skrattretande, eller hur?

Du har säkert varit ute i regnet i en fleecetröja någon gång, eller lagt på din svettiga häst ett fleecetäcke när den varit svettig. Du har då säkert också sett att vattendropparna antingen stannar utanpå eller transporteras ut och lägger sig på tyget? Hästens päls fungerar på precis samma sätt. När den svettas transporteras svetten genom pälsen och lägger sig utanpå, så att det kan avdunsta utan att hästen blir kall. Detta sker så sakta att risken för förkylning är mycket liten.

Vad som händer när du lägger på din svettiga häst ett fleecetäcke för att den ska få torka, är att täcket pressar ned hårstråna så att de inte kan resa sig. All hästens utmärka mekanik försvinner alltså. Det samma gäller när man lägger på ett regntäcke på en häst med vinterpäls, håren kan inte resa sig och därmed inte heller isolera hästen = täcket förstör mer än det hjälper. Vill du tvunget täcka din häst så tänk på att täcka precis som att hästen var klippt, eftersom pälsen är totalt oduglig när man lägger ett täcke på den.

Ovanstående gäller alltså oklippta hästar, givetvis måste du täcka din svettiga häst om den är klippt eftersom pälsen då inte fungerar som den ska. Frågan man får ställa sig är dock - varför vill jag klippa min häst? Är det för att pälsen gör hästen trött är det givetvis ingenting som talar emot att man klipper, men är det för att man inte vill att hästen ska bli svettig kan behöva tänka om! Hästen fungerar så utmärkt alldeles av sig själv.

6 kommentarer:

Jennifer sa...

Tänkvärd fakta! Hade ingen aning.

En tjej i mitt stall säger att man inte ska släppa ut hästen i hagen vintertid (eller när det är kallt) om den är svettig vid korset. När den är torr där är det ofarligt att släppa ut den. Ligger det någon sanning i det?

Anonym sa...

Vet ett ställe där de släpper ut sina svettiga hästar i snön :)
dessutom har jag sätt det på min egen häst. När jag spolat av honom så hamnar ju håren längs med honom, men efter ett tag reste de sig upp =)

Anonym sa...

Håller med!
Men en undran från min sida då.. Om den går utan täcke, det regnar och är kallt och hästen Skakar, ska man inte ha täcke på då? Och den är orakad då, kanske jag ska påpeka också x)

Anonym sa...

Om det är kallt har min häst täcke om den blivit svettig. Vill hälst av alls inte ta några risker / Lule

Agnes - Hästskötare i England sa...

Heheh jag måste bara nämna att där jag jobbar så får hästarna alltid bli duschade året om, sen stå i en "torkmaskin" innan de får täcke på sig, sen får de gå ut i hagen. Alla sätt är bra utom det dåliga!

Med min häst hemma i sverige dock så varierade det en hel del, berodde mest på vädret, men helst utan täcke en stund när han var svettig. Man vet ju själv hur skönt det är att ta av sig jackan när man svettas även om det är -20, för att sedan ta på den 20 minuter senare xD

Paulina/Mirakelbarn sa...

Superbra text! :)